Home

Verslag 3de editie Beveren Hopt :


Met de eerste editie, waar storm en regen hoogtij vierden en het festival bijna ruïneerde was er wel degelijk een lichte paniek bij de inrichters van ‘Beveren Hopt’. De crew van de Beverse Schuimkraag Proevers richten echter hun bede naar St Arnoldus, de patroonheilige der brouwers en deze bewerkte door zijn bekende reputatie de weergoden die na een stevige weerbaarheid in de onderhandelingen toch besloot net voor de opening van het bierfestival op te houden met tergen en kwam er zelfs nu en dan het zonnetje aan te pas. Intussen hadden voorzitter Tine Vercruysse en haar vrijwilligers (met vooral veel dank aan een hulpvaardige Joachim Nuyttens (brij Lambrecht-Vanhamme, Moerbrugge) in de voorbereiding donderdag, vrijdag en zaterdagmorgen) een doorweekt pak aan en mochten ze verdiend aan een zeer gezellig weekend beginnen. De start was echter niet zo bijster groot vooral wegens de stevige regenval op het ogenblijk van de beslissing thuis om te vertrekken In de avond hadden velen (na voetbal, koers, cinema of restaurant) toch de site van de parking VDL Jonckheere bereikt en genoten er van het mooie aanbod goed uitgekozen bieren. Na enkele hutsende regenvlagen stonden alle (splinternieuwe) chalets op orde zoals geplant. De sponsors en de deelnemende bierigaards kregen ook hun verdiende aandacht en net voor de start mocht een behulpzame Wacho alle tafels en stoelen netjes opkuisen.
Festivalverantwoordelijke en voorzitter van de plaatselijk biervereniging BSP had al haar plannen bij om iedereen aan het werk te zetten en ze kreeg vooral hulp van een bende vrijwilligers die prachtig werk leverden. Ook de plaatselijke frituur ‘Djings’ werd klaargezet om iedere maag tevreden te stellen en net voor de opening van het festival mocht kassadame ‘Ditje’ Ingelaere het door BSP (Tine en Bjorn) zelf gebrouwen bier ‘Beveren Hopt’ even voorstellen met resultaat: “t’is a goen e ni”
Bij de start van het festival wilde Lionel Vangeensberghe nog vlug een quality Control bij zijn stand van Rodenbach uitvoeren en had het baronechtpaar Gino en Kathleen van Bierfirma Craeynest nog wat aanpassingen nodig en iets verder op zat onze vaste, deze keer eerste klant Yvan Devlaminck, voorvechter van Zwevegem Bierfestival en Sandrino Desender, het bierlijk gezicht van Leroy Breweries (Watou en Boezinge) was uiterst fier op het logo dat op zijn shirtje prijkte.
De BierButlers uit Ardooie hadden met hun drankjes uit de tijd dat de bieren nog praten heel wat bijval en Wacho ging vlug nog even zijn moatjes Alain en Lode van de Gaverse brouwerij OostEke Brouwers opzoeken terwijl de brouwerijen van Duvel Moortgat door Djings-uitbater Filip Vanhee meteen de nodige uitleg meekregen. Tegen valavond begon het erg gezellig te worden in de biergang met droge tafeltjes en natte bieren.
Tussen de bezoekende genieters bekende gezichten, hier een groepje BSP-leden als de bende van Andy Vermeersch, createur van prachtige gesmede sculpturen met o.m. de trofee festivalbier 2016. De werkende macht op ons festival nam een break en enkele goeie suikers op bij Eric en Patricia Bastiaen met de vernieuwde versie van bierlijk cuberdonbier ‘Curieuzeneuske’ Gebuur De Biersmid kreeg met zijn twee Kamielke’s ook wat aandacht van de plaatselijke bevolking. Zijn Kamielke en de hoppige versie was zeer lekker; Tussendoor kregen de snoepers de kans om bij de Luxembourgse kaasboeren ‘Les Saveur d’Antan (Baschleiden)
Enkele kleine druppels, bewolkt maar toch kwamen ze genieten van het spektakel dat Beveren Hopt hen aanbood. Ook kind zeer vriendelijk met zoals verleden jaar een enorm succes van de kindersminkskter Karin Blancke van ‘Kindergrime en Ballonfiguren’ Ardooie. Aan de stand van Brouwerij De Meester (Stasegem) had zelfs collega Kurt Decoene van Brouwerij De Feniks aandacht voor de lekkernijen van brouwer Dirk terwijl pizzabakker (waarbij alle kids kleine pizzaatjes mocht maken lustig iedereen bevruchte
Bij het vallen van de avond begon d site toch nog vol te lopen en onder de klanken van Pacific Sound Solutions werd het nog een zeer gezellige afsluiter. Wacho volgeladen vertrok stilletjes de nacht in richting Izegem.
Op een vrolijke en zonnige zondagmorgen, het was amper 8.52 toen het gele wacho karretje richting Beveren Roeselare trok om indien nodig een beetje hulp te bieden aan de werkende crew van de ploeg Tine/Marco.
Wachtende op de komst van onze burgemeester mochten de genodigden en brouwers al genieten van een frisse abieritief en zag ik oes Katrientje (van Gerjo) met de Vedett IPA rond tjoolen.
Vlug nog wa familiefoto’s en terwijl Tine, Filip en Stijn de planning voor de dag instudeerden was onze burgervader Kris Declerck aangekomen. Vlug nog met enkele VIP’s op de foto, een babbelke en dan was Marco Lombaert klaar om het officiële gedeelte aan te vatten.
Als een volleerde politicus liet burgemeester Kris Declerck zijn bewondering voor Beveren Hopt en onze Nationale liefde voor ons bier blijken. Nog vlug nog even op de foto met bewonderaars Jenny Demeulemeester bij of liever in stand Rodenbach en een politiek onderonsje met de familie Lombaert. Plots zat iedereen aan tafel en meer dan 100 bezoekers namen deel aan een formidabele maaltijd.
Het hele terrein kreeg plots een zeer doordringende vleesgeur want b ij onze hobbytraiteur Rik Vanhecke verschenen de eerste Chateaubriand op de BBQ en die werden samen met groentjes en frietjes à volonté aangeboden en door iedereen (ook de brouwers) gesmaakt. Het was moeilijk en vooral goed opletten maar toch kwam ik aan mijn traditioneel ‘Bareetje’ maar onze vriend Sandrino Desender was tijdig terug om de Koekelaarse BierFanaten Robbie Defraeye en den Ollander Willion Kersten.
We mochten de tapwagen van Duvel Moortgat gebruiken om enkele van hun kleinere brouwerijen in onder te brengen. Met Duvel, De Koninck, Chouffe en het Amerikaanse Boulevard hadden Stijn en Katrien meer dan de handen vol om iedereen bier en uitleg te bezorgen. Een mooi moment voor Beveren Hopt. De drie smaakmakers Jens, Maxime en Simon van Den Stillen Ardois (Roakle) samen op een foto; Aan de stand bij de buren retro met nagelen in de belangstelling en plots nog meer retro met orgelmuziek uit het authentieke orgeltje (nee geen drankorgel) door Poperingenaar Carlos Vandamme beter bekend als Belgisch kampioen Draaiorgel ‘Charles’ uit Poperinge 
Naarmate het einde Naarmate de avond viel kwam de stress betreffende de winnaar festivalbier sterker maar eerst nog eens de roodgekleurde cuberdon vloeistof bij het uitgieten van het Curieuzeneuske. Een onschuldige hand trok bij Tine de winnaars uit van de 5 prijzen met alle flesjes uit het festivalgegeven. Marco verloste dan alle brouwers uit hun leed met uitslag en eigenaar van het hout gedraaide Steini flesje.5: Curieuzeneuske (Ermicom Merelbeke), 4: Dikke Jan bruin (Dikke Jan Desselgem); 3: Witte Pater (BierButlers Ardooie) 2: Ardoois Blond (BierButlers Ardooie) en de winnaar ‘Roakle (Den Stillen Ardois Ardooie). PROFICIAT en hiernaast een doorn in het oog van vele brouwers die hun inkomsten naar de stand van AB InBev zagen wegtrekken en volgens hen niet thuis hoort op een streekbier festival Dank aan iedere bezoeker en vooral aan iedereen die zijn steentje bijdroeg ter verwezenlijking van dit prachtig weekend ondanks de slechte weersomstandigheden toch zeer gezellig.

Beste bezoekers alvast van harte welkom op de website van BSP

Design by Pardou K.